Skip to content

Scrisoare deschisa catre Comisia Europeana, semnata de membri ai Parlamentului European, privind Rosia Montana

October 3, 2011

Un grup de europarlamentari din mai multe tari europene a inaintat Comisiei Europene o scrisoare deschisa privind rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 cu privire la interzicerea utilizarii cianurilor in minerit pe teritoriul Uniunii Europene.

Europarlamentarii isi exprima ingrijorarea referitor la ezitarea Comisiei Europene de a raspunde rezolutiei adoptata de Parlamentul European.

Rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 a fost adoptata cu o majoritate de 488 voturi (48 voturi contra si 57 de abtineri).

Puteti consulta documentul, in limba engleza, aici: Open Letter Regarding Cyanide Mining Ban, Rosia Montana

Textul complet al scrisorii, in limba romana, impreuna cu lista semnatarilor:

28 septembrie 2011

Stimate Comisar Potocnik,

Va scriem referitor la rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 privind interzicerea utilizarii in Uniunea Europeana a tehnologiilor miniere pe baza de cianuri.

Dupa cum stiti, rezolutia, sustinuta de o larga majoritate de europarlamentari de la toate grupurile politice, subliniaza riscurile grave ale tehnologiilor bazate pe cianuri si exprima ingrijorarea noastra in legatura cu potentialul unor accidente. Mai mult, caracterul transfrontalier al acestor riscuri este, in opinia noastra, argumentul principal pentru necesitatea de a se actiona la nivelul intregii UE.
Parlamentul European a exprimat o solicitare foarte clara catre Comisie, de a veni, pana la finalul anului 2011, cu o propunere de interzicere completa a utilizarii tehnologiilor miniere bazate pe cianuri in Uniunea Europeana.

Suntem dezamagiti de lipsa de reactie a Comisiei Europene si credem ca efectul acestei atitudini a fost chiar incurajarea dezvoltarii mineritului cu cianuri in UE. Sfidand rezolutia Parlamentului European, care solicita statelor membre sa nu sustina astfel de proiecte, Guvernul Romaniei este gata sa aprobe constructia, la Rosia Montana, a unui proiect minier bazat pe cianuri, care ar prezenta o amenintare serioasa la adresa mediului.

Suntem profund ingrijorati de faptul ca, in absenta unei propuneri de interdictie din partea CE, asemenea proiecte miniere care prezinta riscuri ridicate pentru mediu continua sa fie aprobate. Cu tot respectul, va cerem sa ne explicati de ce Comisia Europeana nu a raspuns pozitiv solicitarii Parlamentului European in privinta unei interdictii generale a utilizarii cianurilor in minerit si de ce, in ciuda caracterului transfrontalier al riscurilor implicate, Comisia nu a propus masurile adecvate, la nivel european, pe care noi le consideram necesare.

Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra,

Cu respect,

Daciana Sarbu, Romania
Janos Ader, Ungaria
Kriton Arsenins, Grecia
Linda McAvan, Marea Britanie
Renate Weber, Romania
Csaba Tabajdi, Ungaria
Alajos Mesaros, Slovacia
Michail Tremopoulos, Grecia
Laszlo Tokes, Romania
Nikolaos Chountis, Grecia
Kartika Tamara Liotard, Olanda
Anna Rosbach, Danemarca
Fiona Hall, Marea Britanie

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: