Skip to content

Cum s-au luptat grecii cu minele de aur in perioada 1996-2002

October 20, 2011

Olympias – fosta mina de zinc – propunere TVX mina de aur. Rezultat: nu a fost deschisa
Stratoniki – mina de zinc apartinand TVX. Rezultat: a fost inchisa.
Sapes – in 1999 aprobare preliminara
Perama – in 1999 aprobare preliminara

Cateva lamuriri preliminare: TVX = RMGC-ul grecilor. Compania a declarat faliment in 2003

600 de locuitori din Olympias, un mic sat din nordul Greciei, au fost primii din Grecia care au luptat impotriva deschiderii unei mine de aur.
In Olympias fusese o mina de zinc (lead-zinc, expertii sa spuna daca am tradus bine) si zona era deja poluata. Cand a aparut propunerea sa se construiasca o mina de aur, localnicii s-au opus, pentru ca nu au vrut sa isi polueze si mai mult pamanturile.
S-au luptat timp de 15 ani cu TVX Gold (firma canadiana, sic!), pana cand Curtea Suprema din Grecia a blocat proiectul.

Cum au luptat grecii, pe scurt:
– in primii ani au avut loc lupte violente, citeste detalii
– au continuat cu demersuri in plan legal, citeste detalii
– au sabotat sursele de finantare ale companiei, prin articole in presa internationala, apel la actionari, au convins Deutsche Bank sa nu mai finanteze TVX, au convins UE sa nu mai finanteze TVX, citeste detalii

La inceput

In primii ani au avut loc lupte violente, cu demonstratii, cu blocarea drumurilor, cu incendierea echipamentelor si cu ciocniri cu politia.
In toamna/iarna lui 1997 Olympas a intrat sub jurisdictia legii militare (pentru prima data dupa junta din anii ’70).
Politisti armati patrulau prin sat si oamenii erau arestati daca erau prinsi afara din casa pe timpul noptii.
Felul asta de lupta a putut sa intarzie instalarea minei timp de mai multi ani, dar presupunea costuri personale foarte mari din partea tuturor si nu putea fi continuat la nesfarsit. Oamenii isi neglijasera munca si familiile si multi dintre ei, barbati si femei, fusesera condamntati la ani de inchisoare din cauza rezistentei opuse proiectului minier.

Procese in justitie si plangeri catre autoritati

Pe la sfarsitul lui 1997, lucrurile s-a schimbat, pentru ca oameni din afara satului Olympias au inceput sa se implice. Localnicii au decis sa urmeze ruta legala si au inundat ministerele si autoritatile judiciare cu procese si plangeri si au dus cazul pana la Consiliul de Stat.

N-au negociat niciodata cu compania miniera pentru ca, spun ei, problema nu este unde sau cum sa se faca minerit. Problema este “daca sa se faca sau nu” si asta este o problema politica si se discuta strict intre comunitatile locale si guvern.


International: au sabotat sursele financiare ale companiei

Pe plan international, au incercat sa blocheze accesul companiei la finantare. Au vorbit cu reporteri, analisti financiari si actionari ai TVX.
Rapoartele si articolele despre opozitia locala foarte puternica impotriva proiectului care apareau in presa internationala au sporit problemele financiare destul de serioase pe care le avea TVX din cauza intarzierilor repetate de a porni proiectul minier.

Au fost si si-au prezentat cauza la intalnirea generala anuala a Deutsche Bank din 2000, care ar fi trebuit sa finanteze dezvoltarea minei de la Olympias.
Pasul asta, facut in cooperare cu “Critical Shareholders” din Germania, a reusit: Deutsche Bank a anuntat in 2001 ca intrerupe negocierile cu TVX.

Fiind un investitor industrial major, TVX trebuia sa fie subventionat de UE cu 35% din totalul investitiei, adica 164 de milioane de USD in total, pentru cele doua proiecte – cel din Skouries si cel din Olympias.
Dupa ce i-am dat detalii despre proiecte, Comisia Europeana a raspuns ca “proiectele sunt incompatibile cu spiritul dezvoltarii sustenabile promovat de UE” si deci nu vor fi subventionate.

Pretul actiunilor TVX, care crescuse la 14$ per actiune in 1995, cand s-a anuntat cumpararea minelor Cassandra, s-a prabusit. Dupa doua (reverse splits – 5:1 si 10:1, n.r. daca stiti cum se traduce, spuneti-mi va rog), pretul unei actiuni a fost adus in anul 2002 la 30 de centi.
Compania se confrunta deja la acea data cu procese de management defectuos intentate de actionarii sai.
In 2001, o hotarare a Consiliului de Stat a anulat proiectul TVX din Olympia.


TVX ramane cu o singura mina, care se extindea ilegal sub satul Stratoniki

TVX a ramas doar cu o mina, o mina subterana de zinc care se extindea ilegal sub satul Stratoniki. Spre sfarsitul lui 2001, inspectoratul minier local a ordonat TVX sa inceteze lucrarile miniere sub sat, dar TVX a ignorat ordinul si a continuat. Exploziile subterane crapau casele si provocau surpari de teren.
Nemultumirile legate de mina de zinc au rabufnit in februarie 2002, dupa ce guvernul i-a dat companiei TVX un permis ilegal de operare.
Au fost trimise in zona forte de politie pentru a suprima revoltele si pentru a “proteja” TVX de oamenii care demonstrau zilnic in piata satului.
Cei mai multi oameni din Stratoniki sunt mineri iesiti la pensie. Copii lor plecasera din sat ca sa munceasca. Acest lucru a facut ca lupta lor sa fie cu atat mai importanta, au avut loc confruntari cu politia insa, in final, locuitorii au castigat.
Ca si in Olympias, femeile din Stratoniki au fost cel mai dinamic grup. Ele au organizat proteste publice, au luat legatura cu reporterii, au tiparit pamflete.

Aproape tot anul 2001, Stratoniki a fost sub ocupatie politieneasca. In decembrie 2002 mina Stroniki a fost declarata ilegala de catre Consiliul de Stat si exploatarea miniera a incetat.
Asta a fost lovitura de gratie pentru TVX Hellas, filiala greceasca a TVX, care a declarat faliment peste 5 luni.

Sapes si Perama

La sfarsitul lui 1999 oamenii au aflat ca inca doua proiecte miniere, Sapes si Perama, primisera aprobare preliminara.
In cooperare cu grupurile locale, grupul care a salvat Olympias si Stroniki (Hellenic Mining Watch) a inceput o campanie de informare. Fermierii au inteles foarte repede ca mineritul le-ar distruge felul de viata. A fost mult mai usor decat in Haldiki, pentru ca in zona nu mai fusesera mine si deci oamenii nu depindeau de mine. Foarte repede, opinia publica a fost 100% impotriva acestor doua proiecte.
Ambele proiecte au fost contestate la Consiliu de Stat.

prima parte a povestirii se termina in 2002. continuarea in curand.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Gigi permalink

    Nu sunt economist, astfel incat nu am idee ce inseamna “reverse split”, din context banuiesc ca ar fi vorba de o prabusire brusca si necontrolabila a actiunilor la bursa. Dar hai sa nu fac speculatii, poate vreun economist va vedea acest mesaj si va clarifica lucrurile.

    In engleza, “lead” mai inseamna si plumb, nu numai “a conduce”. Mina de la Olympias a fost o exploatare de minereuri polimetalice, majoritare fiind plumbul si zincul (banuiesc ca in original era “a lead – zinc mine”). Ca un amanunt interesant, utilizarea plumbului este in momentul de fata restrictionata sever (cred ca este permis doar la acumulatorii auto) datorita efectelor grave de mediu pe care ridica acest metal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: