Skip to content

OccupyConti atrage atentia asupra legii minelor. Declaratii de la conferinta de presa

November 9, 2011

Miercuri, 9 noiembrie 2011, a avut loc la Cluj o conferinta de presa a celor 6 ‘ocupanti’ Conti pentru Rosia Montana. Alaturi de cei 6 s-a aflat si avocatul care ii reprezinta in relatia cu autoritatile, fostul consilier prezidential Péter Eckstein-Kovács.
Domnul Péter Eckstein-Kovács si-a dat demisia in septembrie 2011 din postul de consilier prezidential, din cauza unui diferend de opinii intre el si presedintele Basescu in legatura cu proiectul minier propus de RMGC.
Péter Eckstein-Kovács a declarat ca va face tot ce ii sta in puteri pentru a-i ajuta pe cei din campania Salvati Rosia Montana, initiata de locuitorii din Rosia Montana care se opun proiectului minier.

Spicuim din declaratiile facute de participantii de la protestul de luni din Cluj:

Legea minelor trebuie sa nu treaca de Camera Deputatilor

“În comunicatul de presă pe care l-am transmis dimineaţă, după ce am ocupat clădirea /…/ s-a pus accentul foarte mult pe expropriere, pe lobby-ul prezidenţial făcut pentru RMGC şi pe reclamele RMGC. Şi cred că e important să subliniem încă o dată că, dacă legea minelor va trece cu aceste amendamente propuse în 2009 de un senator PSD şi un senator PDL, şi acest proiect va avea loc, atunci fiecare dintre dumneavoastră, fiecare dintre noi, orice român din România va putea fi scos afară din casa lui de către stat, în numele unei companii private /…/. Nu va fi în nici un fel în interesul statului român, nu vă va mai reprezenta în nici un fel interesele. Şi cred că acest lucru este foarte important, pentru că dacă acest precedent se creează, înseamnă că în România chiar nu mai există nici un fel de urmă de democraţie reală. ” (Mihnea Blidariu)


Lobby-ul facut de presedinte este deranjant si lipsit de fair-play

“Şi, în acelaşi timp, suntem foarte deranjaţi şi dezamăgiţi de lobby-ul pe care preşedintele Traian Băsescu îl face acestei companii, în mod deschis şi transparent, fără [a avea] nici un fel de calitate juridică sau de orice alt gen, exprimând opinii ca la uşa barului. Totuşi, nu suntem într-o republică bananieră, din lumea a 3-a, suntem membru al Uniunii Europene şi nu cred că un preşedinte de stat dintr-o ţară europeană are dreptul de a face aşa ceva. De aceea am şi cerut prin acel comunicat preşedintelui Traian Băsescu să înceteze a face lobby acestei companii. /…/ Este o companie privată, acţionează în domeniul privat, nu este interes naţional.” (Mihnea Blidariu)


Avocatul Péter Eckstein-Kovács, reprezentantul legal al manifestantilor

“Sunt aici în calitate de avocat al celor alături de care îmi face onoare să stau alături, şi ca orice avocat la un astfel de eveniment verific competenţa – nu competenţa mea de avocat (care există 🙂 ), ci a autorităţilor. Şi aici am o primă problemă: am văzut că ieri, în Bucureşti, a intervenit jandarmeria, da? Dacă se pune vreo problemă, se poate spune că liniştea publică a fost tulburată (deşi eu n-am văzut cetăţeni foarte tulburaţi în liniştea lor în Piaţa Libertăţii), apărarea ordinii publice este de competenţa jandarmeriei. Or eu, trecând pe acolo la o cafea şi făcând nişte cumpărături, am văzut numai poliţişti. Păi de ce poliţişti? Poliţiştii trebuie să alerge după hoţi, pentru că de asta îi plătim, nu? Nu ca să se implice în alte acţiuni, care nu sunt de competenţa lor. A doua chestiune – acea sesizare: este o nebuloasă, în primul rând, în legătură cu cine are dispoziţia legală asupra acestei clădiri, care zace de ani de zile în neîntrebuinţare, care e un monument istoric [ce] decade cu zilele, în care homeless-ii îşi găsesc un adăpost (şi care nu sunt deranjaţi nici de poliţie, nici de proprietari) – deci eu nu ştiu în momentul de faţă, cred că nici Poliţia nu ştie cine răspunde juridic, cine are calitatea de a face o plângere. Pentru că dacă se pune problema pe plan juridic de a fi o infracţiune (dar eu sunt hotărât şi afirm în cunoştinţă de cauză că nu se pune această problemă), ar fi tulburare în posesie, care se urmăreşte la plângerea prealabilă a persoanei interesate. Or, aici persoana interesată… nu se ştie în momentul de faţă cine are puterea peste acest imobil. In al doilea rând, am avut ‘şansa’ de a vedea acest înscris, şi aici poliţia nu spune adevărul. Deci dacă în această sesizare figurează expresiile de plângere prealabilă, de plângere penală, atunci eu o mănânc.” (Péter Eckstein-Kovács)

“În al treilea rând, şi asta e pentru studenţi de anul I de drept, ca să fie vorba de o infracţiune trebuie să o săvârşeşti cu intenţie sau din culpă; or, intenţia acestor oameni onorabili nu a fost să săvârşească o infracţiune, ci a fost dorinţa de a se face auziţi. Închei prin a mulţumi presei clujene pentru că, indiferent dacă este de acord sau nu este de acord cu exploatarea de la Roşia Montană, a relatat corect cele întâmplate, şi a ajutat ca acest caz să ajungă în atenţia FrancePress, a principalelor televiziuni franceze, dar şi în presa din Canada care, mă rog! este interesată, prin proprietarii Gold-ului, de aceste evenimente.” (Péter Eckstein-Kovács)


Un mesaj pentru publicul larg: “îndrăzniți”

“În primul rând, să nu se mai teamă de autorităţi, să îndrăznească să iasă în stradă, să organizeze acţiuni pentru Roşia Montană, pentru că este foarte simplu. Şi de aceea suntem astăzi aici, practic, pentru a clarifica informaţiile vehiculate în presă şi informaţiile date public de către poliţie, care induc în eroare potenţialii activişti pentru cauza Roşia Montană; despre aceste informaţii eu cred, personal, că au scopul de a-i descuraja pe aceşti potenţiali activişti de a organiza acţiuni, determinându-i să le fie teamă să acţioneze, să le fie frică de autorităţi. Mesajul meu personal este să îndrăznească, să se informeze asupra drepturilor lor – şi că libera exprimare este un drept garantat prin constituţie, şi să o facă fără teamă.” (Raluca Dan)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: