Skip to content

Ghid de exercitare a dreptului la întrunire si a dreptului la libera exprimare

November 11, 2011

Acest ghid este realizat de activisti din Campania Salvati Rosia Montana, in urma experientei de la TVR (occupy tvr), cand mai multi activisti au fost luati pe sus si dusi in mod abuziv la sectia 1 de Politie. Acceptam completari, sugestii, atentionari in caz de inexactitati, samd.

Vezi si inregistrarea video a workshopului de drepturi cetatenesti care a avut loc la Cluj-Napoca joi, 10 noiembrie: partea 1, partea 2, partea 3, video. Vezi cum au raspuns fortele de ordine la intrebarile din cadrul workshopului de drepturi cetatenesti, aici – in curand (fb).
Vezi Kit-ul de nesupunere civica realizat de activiști din Campania Salvați Roșia Montană, în urma ocupării Hotelului Continental din Cluj.

Lamuriri preliminare

Conform Art. 3 din legea 60/1991, “Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

Legea 60/1991, numita si legea adunarilor publice, are drept scop garantarea libertatii de exprimare si a libertatii de intrunire pasnica: Art. 1 din legea 60/1991 “Libertarea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege.”

Dreptul la întruniri publice este garantat prin Constituție (art. 39).

Important:
1. Cunoasteti Art. 3 din legea 60/1991 – nu e nevoie de “declarare” sau (“autorizare”, conform mitului autorizarii) pentru acele tipuri de intruniri pasnice.
2. Intelegeti distinctia dintre a “declara” o intrunire publica si a obtine “autorizatie” pentru o intrunire publica. Vezi articolul lui Mihai Gotiu despre un proiect de lege propus de MAI cu privire la intrunirile publice.


Concret


I. pentru orice tip de intrunire mentionata in art. 3 al legii adunarilor publice:

– intalnirea trebuie sa fie una pasnica. daca apar provocari, ramaneti pasnici.
– daca afisati bannere (exceptie: decor pt piese de teatru, happeninguri, samd) sau strigati lozinci, intalnirea dumneavoastra devine demonstratie/protest
– tricoul cu Rosia Montana nu constituie banner 😀
– zgomotul, strigatele, reprezinta tulburari ale linistii publice
– aveti voie sa cantati, cantatul nu reprezinta tulburare a linistii publice
– versurile cantecelor/ inscriptiile din decor nu trebuie sa contina instigari la ura, violenta sau discriminare
– aveti buletinul sau un act de identitate la dumnevoastra
– jandarmii au dreptul sa va legitimeze
– daca sunteti pasnic, nu aveti bannere si v-ati legitimat, jandarmii nu au dreptul sa va duca la sectie

II. in caz de abuz, daca vor sa va duca la sectie desi v-ati legitimat si ati fost pasnic:

– chemati cameramanii
– nu va impotriviti folosind violenta. cel mai bine va asezati pe jos, astfel incat sa fie evident ca sunteti luati pe sus. fiti pasnici.
– intrebati-l pe cel care va retine cum il cheama, gradul, si motivul pentru care va retine. asigurati-va ca dumneavoastra si/sau cei din jur retin aceste informatii, rugati-i sa le noteze. la fel, intrebati la ce sectie veti fi dus si spuneti-le celorlalti.

III. odata ajunsi la sectie:

– pastrati-va calmul
– tineti minte ca jandarmii sunt si ei oameni si ca fiind civilizat si prietenos le transmiteti cel mai bine mesajul dumneavoastra
– nu semnati procesul verbal
– nu faceti nicio declaratie, dar fiti prietenos si cooperant in rest. Pastrati-va calmul si repetati-le mereu ca dreptul la intruniri publice pasnice este garantat prin Constitutie, art. 39. Intrebati-i care este motivul pentru care ati fost dus la sectie, dar nu va aparati dumneavoastra, s-ar putea sa spuneti lucruri care pot fi folosite impotriva dumneavoastra.


IV. dupa ce ati plecat de la sectie:

– de completat 🙂

Drepturile omului, Declaratia drepturilor omului:

libera exprimare – Art. 19

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opniii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspândi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

dreptul la intrunire – Art. 20 Alin.1

Orice persoana are dreptul la libertatea de întrunire si de asociere pasnica.

dreptul de a lua parte la viata culturala – Art. 27 Alin.1

Orice persoana are dreptul de a lua parte în mod liber la viata culturala a colectivitatii, de a se bucura de arte si de a participa la progresul stiintific si la binefacerile lui.

Resurse:
Legea 60/1991
Declaratia drepturilor omului

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: